Rugbrøds- og pålægssammensværgelsen

I madpakkesmørelsens hede er rugbrød i fancy forme p….irriterende. Hvorfor er det, at bare man ikke køber standard-rugbrud, så skal skiverne pludseligt være mindre, aflange, runde og hvad ellers?

Tag nu fx dette, ellers velsmagende, rugbrød fra Schulstad. Det er udelukket fra at komme i hjemmet igen og er kun købt af tvang, butikken havde kun dette med rimelig holdbarhed tilbage.

Hvorfor vil du ikke købe det igen, siger du? Det skal jeg sige dig. Pålægssammensværgelsen!Sønnike var med ude at købe ind, og fik lov til at vælge pålæg. Han valgte dette kvalitetsprodukt… men for eksemplets skyld bruger vi det, da billederne er taget da jeg smurte hans madpakke.

Kødpølse, som på billedet, men for den sags skyld mange andre pålæg passer ikke til det nymodens brød.

Her ses tydeligt hvordan en skive rugbrød er 2/3 af en normal skive. Normalt ville jeg lægge to stykker på en halv skive, det er jeg nok ikke den eneste der ville dosere den mængde. Men her er der ligesom for meget brød til en halv skive og for lidt til to.

Tre skiver pålæg? Ja, ved kødpølse kan man jo godt, men ved andre pålæg ville man jo putte for meget kød på.

Det stopper desværre ikke der, for givet præmissen at vi kører videre med tre stykker kødpølse, så passer madpapiret heller ikke. Det fås kun i normal størrelse; weird, fladt, rundt findes ikke. Det kan slet ikke foldes omkring maden.

Løsningen er klar. Snit en tredjedel af skiven, så er den klaret! Og nu passer madpapiret! Og madkassen.

Så enten bruger man for meget brød eller for meget pålæg. Derfor kalder jeg det en sammensværgelse, for hvem andre end industrien har gavn af rugbrød i mærkelige former? Stram dog op, der er ingen der gider de fancy former på rugbrød. Til gengæld ville jeg gerne smage nyt rugbrød, men jeg gider ikke købe det, da der er træls til madpakker.

Løsningen til brødproblemet her var at bruge to afskårne til en halv skive. Men det er jo træls at have en mad der er flækket på langs!

Det rugbrød der er nævnt i eksemplet var så et af de større rugbrød i sære former. Der findes også brød hvor det måske kun er 15% større end en halv skive. I de tilfælde er det jo direkte absurd at lægge mere pålæg på, så der smider jeg bare skorpen ud hvis det er til madpakker.

Det er dog irriterende ressourcespild.

2 thoughts on “Rugbrøds- og pålægssammensværgelsen

 1. På min jagt efter en skive rugbrøds størrelse i min barndom (længe siden) stødte jeg på din jammer. Vi skar altid skiven øst/vest, for brødet var lidt højere end bredt.
  Der var så topskorpe på den ene halve og en lidt blødere bundskorpe på den anden, så knækkede det ikke så let på midten. Jeg gjorde dette for første gang igen forleden og fik næsten tårer i øjnene af barndomsminder. Jeg mener ud fra størrelsen på den gamle røde madkasse “Velbekomme”, at dette var måden. Nymodens rugbrød er jo ofte ret lave, og så får du jo problemer med at lave en ordentlig madpakke.

  Jeg bager alt mit rugbrød selv, det er 10 cm bredt og lidt højere nok cirka 11 cm afhængigt af hvor meget, det er hævet.

  Min forespørgsel om øst/vest kontra nord/syd har affødt store diskussioner i vennekredsen, hvad gør I?

  1. Jeg må indrømme, at jeg ikke er konsekvent der. Det er oftest øst-vest, hvis du mener at snittet ligger fra sideflade-til-sideflade.
   På en eller anden måde virker halvdelene for smalle nord-syd-skåret, men jeg har aldrig målt efter.

Leave a Reply