Vinterbadning – sådan synes jeg det gøres bedst

Jeg har vinterbadet i flere år i Furesøen.

Det var dejligt fredeligt inden corona, hvor alle begyndte at vinterbade. Nu blæser der nye og desværre også nypuritanske vinde, så jeg kan ikke vinterbade som jeg plejer. Så jeg måtte skrive et indlæg.

Badebroen ved Furesøbad tidlig morgen i tåge (C)

Her kommer mine tips til vinterbadning!

Først mentalt forberedelse:

Accepter for det første at du ikke skal vinterbade alene. Specielt ikke hvis du lige starter. Kroppen reagerer uden din kontrol!

Accepter at du skal være nøgen for at få det bedste ud af det. Dine rynkede baller eller lille-af-det-kolde-vand-tissemand er det mindste af dine bekymringer når du går i 1 grader koldt vand. Du skal bruge nøgenheden når du kommer op (Se senere).

Accepter at du skal være nøgen, også i saunaen! (Dette er desværre en af fejlene i den nypuritanske post-corona vinterbadeverden). Nøgen betyder også at du ikke skal sidde wrappet ind i et tykt håndklæde, med bare hoved og ben der stikker ud. Sid på håndklædet og lad din krop kunne få varmen og lade den svede. Ja, kvinde, du har bryster, ja, mand, du har en tissemand, men at dække det til i flere lag gør det først underligt. Alle andre er ligeglade om pikken hænger til venstre eller brysterne er skæve. Det er ikke derfor nogen er kommet i saunaen. Sauna foregår nøgent, saunagus især!

Accepter at det tager 45-60 minutter. Vær mental klar, det skal ikke rushes.

Teknikken:

Det der fungerer for mig er skiftet imellem kulde og varme. Af få chokket fra det kolde vand og få varmen igen.

Jeg går til vandet med en badekåbe på og et håndklæde i hånden. Fint hvis kåben når under knæene. Nogle badekåber i frotté slutter midt på lårene. Det er for kort på kolde dage.

Tag kåben af og gå stille i vandet. På dage hvor det virker meget slemt for min krop at komme i vandet, tager jeg våde fingre og kører op af siden på min krop, for at snyde mine nervesegmenter. Og så dyp dig, bare gå i, ikke noget med at tænke du liiige skal….Din krop vil reagere og vejrtrækningen vil begynde at ske af sig selv. Bare du er forberedt på dette får du det under kontrol. Tag nogle dybe vejrtrækninger og hold måske vejret i starten.

For mig er varigheden ikke det vigtigste. Det er skiftet imellem koldt og varmt der giver effekten. (Nogen sidder i det kolde vand i 10 minutter. Det forstår jeg ikke. ) Jeg sidder i det kolde vand 1-2 minutter. Jeg forsøger at have hænderne over vandet, men det er en vanesag.

Så er det op af vandet. Og her kommer det vigtige i nøgenheden. For nu skal du hurtigt tørre dig med håndklædet, og evt tage badekåben på. Især hvis det blæser. Og her skal du vente på at varmen vender retur til din krop, når de små blodkar i huden åbner sig igen. Stå og mærk varmen og mærk din krop der reagerer. Dette skal ikke generes af vådt nylon eller vådt fyld i din bikinikop! Det er varmen der giver effekten, og den kommer bare ikke under et lagt vådt tøj.

Det er rart at have noget at stå på på badebroen når du står og venter på at få varmen, det kan være koldt især med is på. Sandal, sko, håndklæder etc. (Jeg har aldrig set det fede i vinterbadesko, de skal også af og på i saunaen. )

Så kommer andet dyp. Efter det første dyp kan man som regel være længere i ved andet dyp. Nogle gange kan jeg kun klare 30 sekunder første gang og 2 minutter anden gang. Andre gange er det omvendt. Lad kroppen bestemme det meste, men du skal være i mindst 30 sekunder for at få en god effekt. Op, tør dig igen. Igen, mærk varmen komme retur. Det er når blodkarrene udvider sig igen at effekten kommer.

Så er det varme. Har du ikke nogen sauna, så enten tag tøj på igen og drik noget varmt. Eller hav et varmt fodbad. Det er vildt hvor meget varme man kan få ud af det.

Ellers så er det sauna. Saunaen skal være ordenligt varm. Sid gerne i 1-2 minutter og få varmen og så kan det give mening at få noget damp i saunaen. Efter ca 6-7 minutter åbner porrerne i huden sig og sveden begynder at pible. Du kan mærke en kuldegysning når det sker. Sid noget tid efter det sker. Men igen, her er det simpelthen vigtigt at du ikke er tildækket af alt muligt wrappede håndklæder og badetøj. Sauna skal foregå nøgent! Folk er ligeglade med din nøgne krop! Men tager du tøj på, så får det andre til at følge sig nøgne. Det er en forfængelig virus der breder sig. Det er selvfølgelig normalt at respektere andre og ikke sidde og skræve så dem overfor har frit udsyn til kronjuveler og den kvindelige pendant. Der kan du jo lige lægge et håndklædehjørne over, men lad være med at pakke 1/3 del af kroppen ind i en håndklæde-burrito.

Har du brug for at have tøj på i saunaen, så lad på alle mulige måder være med at genere mennesker der ønsker at få det optimale ud af sessionen. Sauna skal være nøgent og det er dig der falder udenfor. Hvis du føler dig krænket, så er det noget der foregår inde i dig. Du skal selv arbejde med det! Og så bør du nok arbejde med din egen usikkerhed over dit problem med at være nøgen sammen med andre. Hvad er det der foregår ved dig, når du tænker at netop du ikke kan være nøgen? Måske skal du overveje om du er klar til at vinterbade! Du skal i hvert tilfælde ikke skælde andre ud over at de ikke har badetøj på!

Nyd saunen, nyd varmen og mærk stilheden. Nyd udsigten over vandet, både fra badebroen, bredden og saunaen. Lad naturoplevelsen synke ind.

Har jeg tid, tager jeg 3 sessioner dobbeltdyp + sauna.

Og her en af de klassiske for andre der ikke vinterbader. Jeg har hørt det så ofte når folk hører jeg vinterbader. Hvad med at du skal være nøgen? Ja, hvad med det? Lad være med at blive krænket på vegne af andre. Hvis din ægtefælle vinterbader, så er det ligesom præmissen at der er nøgenhed. De er ikke ude for at score. De er ikke ude for at krænke andre! Det er ikke en swingerclub. Der er ikke noget seksuelt i meget koldt vand, en krop der føler den kæmper for overlevelse og tissemænd der er korte som skruefatninger.

Overvej med dig selv hvorfor du skal koble nøgenhed med noget seksuelt. Det er lidt underligt…

Glæd dig i stedet for, at de folk du kender der vinterbader kommer i zen!

Leave a Reply