Espresso på Trangia

Espresso på Trangia

Espresso på Trangiaen er muligt med en camping mokka-kande og en fiskegrill fra Søstrene Grene.

Kaffen behøver ikke være Neskaffe

Ferietiden bragte udover shortsene også Trangiaen frem. Det er jo hyggeligt at sidde med en kop kaffe i ødemarken. Men kaffen behøver ikke være Neskaffe! Her vil jeg vise hvordan man laver espresso på Trangia.

For 10 år siden købte jeg en espresso-maskine til friluftsliv på en telttur i Yosemite. Dengang var den urimeligt dyr, men jeg har for nyligt set dem til omkring 100 kr. Espresso-“maskinen”er bygget over det klassiske italienske mokka-kande princip.

Der kommes formalet kaffe i filteret og vand forneden, og som vandet varmes op og begynder at koge, presser damptrykket vandet op igennem kaffen og op via studsen.

Desværre har kanden det problem, at den ikke passer godt på en Trangia. Den er lavet til en trefod eller en fastplade.

Før i tiden inden vi fik børn blev kaffen bare lavet ved at sætte espressomaskinen op i den lille gryde og på den måde få en fastplade. Det tog forbavsende lang tid at lave kaffe på denne måde for varmekilden var sprit og vi havde tid nok.

Den taktik går ikke med gasbrænderen. Varmen er simpelthen så hård ved gryderne at de nærmest bliver flydende. Som det ses herunder er den lille gryde ikke helt plan, og det er endda efter den er rettet ud.

What to do? Jeg havde i lang tid været på udkig efter en lille trefod eventuelt sammenklappeligt. Det har jeg ikke kunnet finde. Men her EFTER seneste ferie var jeg ved et tilfælde i Søstrene Grene, der havde denne fiskegriller til 8 kroner.

Materialet burde jo kunne klare varme, så med en skævbider og fantasi burde det kunne klares.

Jeg målte højden som gryderne er over blusset og gik ud fra den som højden på mit stativ. Det er taget på slump, så jeg har ikke noget præcis mål.

Men sådan kom holderen til espressokanden til at se ud:

 

 

Her ses at den passer fint ned på basen af Trangia.

Men vigtigst, espressokanden passer på!

Så skal der laves mokka! En dejlig kop kaffe, det bliver fint til næste tur med Trangiaen.

Leave a Reply